نمایشگاه کتاب تهران، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از بزرگترین نمایشگاههای کتاب جهان، امسال در حالی برگزار میشود که افغانستان میهمان ویژه آن است؛ در این میان غرفه تجلیل از ۲۰۰۰ شهید و جانباز افغانستانی جنگ تحمیلی بر ایران توجه رسانهها را به خود جلب کردهاست.
به گزارش انصار به نقل از منابع، نمایشگاه کتاب تهران به عنوان یکی از بزرگترین نمایشگاههای کتاب جهان از روز 10 ثور راهاندازی شده و تا بیستم همین ماه برپا خواهد بود.
در این میان ناشران افغانستانی هم حضور فعالی در این نمایشگاه داشته و غرفه افغانستان به عنوان میهمان ویژه این نمایشگاه در حال برگزاری است.
سال گذشته هم غرفه افغانستان مورد تقدیر مقامات نمایشگاه قرار گرفته و یکی از فعالترین غرفههای حاضر در آن بود.
در این میان چیزی که توجه رسانههای جمهوری اسلامی ایران را به خود معطوف کرده است، غرفهای است که در آن از 2000 جانباز و شهید افغانستانی که در جنگ هشت ساله تحمیلی علیه این کشور حضور یافته و جان خود را در راه دفاع از آرمانهای اسلامی خود فدا کردهاند.
پایگاه خبری تحلیلی شهدای ایران، در این زمینه نوشت: (ناشران افغانستانی غرفههای خود را در نمایشگاه کتاب تهران برپا کردهاند، اما این همه داراییهایی نیست که این همزبانان و همسایگان ما با خود به نمایشگاه سوغات آوردهاند. غرفه یادمان 2 هزار شهید افغانستان در دوران دفاع مقدس ایران در میان همه سوغاتهای مردمان این کشور، جلوه دیگری به نمایشگاه کتاب تهران داده است. غرفهای که در مقیاسی بسیار کوچک در سادگی هر چه تمامتر بهترینها را به نمایش گذاشته است. غرفهای که تنها از عکس چند شهید افغانستان و چند سنگ مزار و پلاک پر شده است، اما تعجب همه بازدیدکنندگان را موجب شده است).
مسئول این غرفه، (محمد سرور رجایی) از محققان و شاعران افغانستان است و انگیزه اصلی برپایی این نمایشگاه را فراموش شدن شهدا و جانبازان افغانستانی در میان مردم این کشور میداند.
(محمد سرور رجایی) که مشغول انجام تحقیقاتی در زمینه شهدا و جانبازان افغانستانی هشت سال جنگ ایران علیه رژیم بعثی صدام میباشد، قرار است به زودی حاصل تلاشهای خود را در کتابی تحت عنوان (مبارزان بیمرز) منتشر نماید.
وی در این زمینه میگوید: (در سالهایی که در افغانستان حکومت کمونیستی حاکم بود و ایران درگیر جنگ تحمیلی بود، بیش از 2 هزار نفر از مردم افغانستان در دفاع مقدس شرکت کردند ولی رشادتهای این مردم تاکنون در جایی ثبت نشده و یا اگر هم شده باشد، کسی به آنها توجه نکرد. بنا بر دلایل و شواهدی که من در این 6 سالی که در ارتباط با شهدای افغانستان کار میکنم، بیش از 2 هزار شهید و جانباز افغانستانی وجود دارد که تاکنون بنا به دلایلی مغفول مانده است).
وی ادامه میدهد: (جا دارد اکنون دیگر این چهرهها شناسایی شده و مردم ایران اسلامی بیشتر درباره مردم افغانستان بدانند. درک کنند که افغانستانیها تنها چهره منفی ندارند، در روزهای سخت مردم ایران و افغانستان کنار هم بودند و در کنار هم جان دادند، بسیاری از شهدای ایرانی در سنگر در کنار همرزمان ایرانی به شهادت رسیدند و بسیاری از شهدای جهاد مقاومت افغانستان نیز ایرانی بودند).
رجایی با اشاره به یکی از تصاویر موجود در غرفه ادامه میدهد: شهید رجب غلامی بنا به گفته همرزمانش در میان 360 رزمنده ایرانی، داوطلبانه بر روی سیم خاردار خوابید و سایرین از روی او عبور کردند و به شهادت رسید. یا امان اله امینی جانباز قطع نخاعی ماست که از سال 1365 قطع نخاع است).
وی در پاسخ به اینکه چند درصد از این شهدا در بنیاد شهید و امور ایثارگران ایران ثبت شدهاند، گفت: تعداد محدودی از این شهدا همان زمان در بنیاد شهید ثبت شدند، اما بسیاری دیگر اینگونه نیستند و خانوادههایشان به دنبال پرونده ساختن نرفتند، آنها شاید امروز دچار مشکل شده باشند و حالا به دلیل نداشتن مدرک دستشان کوتاه است).
سرور رجایی با اشاره به بیاطلاعی مردم ایران از تعداد شهدای افغانستان در دفاع مقدس، مقصر را رسانهها میداند و میگوید: (هیچ رسانهای در ارتباط با چهره مثبت افغانستان خصوصاً حضور رزمندگان و شهدای افغانستانی در دفاع مقدس توجه جدی نداشته است. حتی چندی پیش در یکی از رسانهها اعلام شد که تعداد شهدای افغانستانی در ایران 304 نفر بوده است که این رقم صحت ندارد، من معتقدم که بیش از 2 هزار شهید و جانباز افغانستانی در دفاع مقدس ایران وجود دارد).
وی میگوید: اگر قطعات بهشت زهرا را بررسی کنید، بیش از 100 شهید افغانستانی تنها در تهران دفن هستند، در قم، مشهد، شیراز، اصفهان و خوزستان نیز آمار بسیار بالاست، تنها در قم 41 نفر شهید افغانستانی دفن است.
سرور رجایی با اشاره به غرفه یادمان شهدای افغانستان گفت: (ما این غرفه را با همکاری مسئولان نمایشگاه کتاب راه انداختیم تا مردم ایران بفهمند افغانها نه تنها امروز بلکه در روزهای گذشته هم در کنار مردم ایران بودند).
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/1877
http://vahdatpress.com/1393/02/%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%A7%D9%88%D9%84%DB%8C%D9%86-%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D8%BA%D8%B1%D9%81%D9%87-%DB%8C%D8%A7%D8%AF%D8%A8%D9%88%D8%AF2000-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%A7%D9%81%D8%BA%D8%A7%D9%86/